Urológiai szakrendelés
Dr. Pánovics József Ph.d.
urológus szakorvos,egyetemi docens

A húgyúti betegségekre utaló panaszok nagyon jellegzetesek, amelyek orvoshoz kényszerítik a beteget. Ezek közül a legfontosabb a vérvizelés, mely okának felkutatása alapvető nagy tapasztalattal rendelkező urológus szakorvosi feladat.

A felső húgyúti szervek (vese, húgyvezeték) betegségeire utalhatnak a tompa jellegű mozgással nem összefüggő és görcsös jellegű derék és alhasi panaszok, a külső nemi szervek felé sugárzó fájdalmak. Ezek a panaszok a felső húgyúti szervekben kialakult betegségeket jelenthetik, melyet vizeletvizsgálat (teljes vizelet, bakteriológiai vizsgálat) és hasi ultrahangvizsgálatok igazolhatnak. A beteg sürgős kivizsgálását indokolja, ha a panaszokhoz láz és hidegrázás társul, mely a felső húgyúti szervekből a vizelet elvezetésének zavarát jelentik. Ezek a betegségek a vese gennyes gyulladásai, üregrendszeri tágulatai lehetnek vagy köves vese megbetegedést jelenthetnek. A panaszok a hasi műtétek szövődményeként, következményeként is előfordulhatnak.

Az alsó húgyúti szervek (húgyhólyag, prosztata, ondóhólyag, húgycső) és a külső nemi szervek (hímvessző, here, mellékhere, herezacskó) betegségeire utaló panaszok változatosak, a fennálló betegség súlyosságára nem utalnak. A húgyhólyag betegségére utaló vizelési panaszok nagyon jellegzetesek (gyakori, csípő vizelési ingerek, véres és fájdalmas vizelés stb.), más és más súlyosságú megbetegedésre hívják fel a figyelmet mindkét nembeli beteg esetén.

A prosztata megbetegedéseinek is lehet kísérője a vizelési panasz. A beteg vizelési panaszai és a prosztata tapintási lelete alapján már eldönthető a kivizsgálás útja a pontos diagnózis felé.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása okozta panaszok kezelésének eredményei jól követhető urológiai rendelésünk keretei között a vizeletáramlási és ultrahang vizsgálattal.

A prosztata rosszindulatú betegségének gyanúja esetén PSA (tumor marker) vizsgálatot végzünk, de a prosztata biopszia (szövet mintavétel) is szükséges.

A prosztatagyulladásnak akut formája hirtelen alakulhat ki, lázzal, változó súlyosságú vizelési panaszokkal. Előfordul, hogy a szövődmények miatt korházi kezelésre szorulhat a beteg, de a nálunk végzett kezeléssel is teljes gyógyulás érhető el. A prosztata krónikus gyulladása minden életkorban előfordulhat. Alhasi, heretáji, gáti fájdalmak, változatos vizelési és ejakulációs, erekciós panaszok, impotencia miatt fordulnak a betegek urológiai szakrendelésünkhöz. A beteg kivizsgálása, teljes körű laboratóriumi, fizikális és ultrahang vizsgálatok eredményei alapján a kezelés sikeres, de a beteg és az urológus részéről is hosszú idejű együttműködést igényel.

A külső nemi szervek megbetegedései gyakran már a beteg panaszai és a szervek megtekintése során felismerhetők. Az ultrahang vizsgálat a betegségek elkülönítésében nyújt segítséget és eredményes kezelést.

A heredaganat, amely előfordulásának gyakorisága nő fiatal férfiak körében is, gyakran a betegek önvizsgálata során kerül felismerésre (csomót érez a herezacskóban). Pontos diagnózist azonban csak az urológus tud felállítani.

Urológiai szűrővizsgálatok: Természetesen szakrendelésünkön nemcsak betegeket látunk el, mivel panaszmentes, korai stádiumban felismert betegség jobban kezelhető. Ezért panaszmentes páciensek rendszeres urológiai szűrővizsgálata minden korosztályban elengedhetetlen. A szűrővizsgálatok a prosztata és heredaganatok korai felismerését is segítik. A prosztatarák korai felismerése érdekében 5o év felett mindenképpen évente ajánlott a férfiak urológiai vizsgálata, mely a beteg fizikális vizsgálatát, PSA és hasi ultrahangvizsgálatot tartalmaz.